Sergio wint Potjes Challenge met Colombiaans familierecept
Chimichurri wordt in productie genomen
Sergio Almazo Daza won de Potjes Challenge van groen Initiatief Groene Matties tijdens het Oogstfeest XL afgelopen zaterdag bij Middin in Den Haag Zuidwest. Zijn zelfgemaakte chimichurri werd uit ruim dertig smakelijke inzendingen gekozen door de jury.
Uit handen van de Haagse burgemeester Jan van Zanen kreeg Almazo Daza de eerste prijs overhandigd: een geldbedrag van tweehonderdvijftig euro, de productie van de eerste vijfhonderd potjes in samenwerking met het Haagse ontbijt- en snackproductenbedrijf Yespers, coaching en begeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf door Startup Zuidwest en training door Stichting The Social Club. Deze stichting met als thuisbasis The New Farm in Moerwijk vertegenwoordigt, inspireert en verbindt sociaal ondernemers die met maatschappelijke en duurzame impact ondernemen. Als extra prijs gaven zij de nieuwbakken ondernemer een cursus- en coachingprogramma en een investering van duizend euro.
Oma’s recept
Almazo Daza was zichtbaar geëmotioneerd na de uitreiking. “Ik ben ontzettend blij met deze prijs.” Hij had niet verwacht de eerste prijs in de wacht te slepen van de Potjes Challenge, een wedstrijd voor inwoners van Zuidwest met het beste, vegetarische gerecht in een potje. Zijn chimichurri, een saus/marinade op basis van verse kruiden, viel op bij de jury vanwege de heerlijke smaak en veelzijdigheid van het product. Almazo Daza onderschrijft dit: “Chimichurri kun je eten bij aardappelen, vlees, maar ook rijst en pasta. Het is een Colombiaans recept met onder meer tomaat en koriander dat ik heb geleerd van mijn oma.” Volgens de jury heeft de Hagenaar een ‘uniek product’. “Goed van smaak en het voegt echt iets toe aan de markt”, zegt jurylid Halim Sahbudak.
Burgemeester Van Zanen was onder de indruk van alle bijzondere potjes vol lekkers die werden ingestuurd. “In Den Haag Zuidwest heb je niet alleen veel amateurtuinders, maar ook heel veel kooktalent.”
Tomatensambal en auberginejam
Ülkü Aydin won de tweede prijs, een geldbedrag van honderdvijftig euro, met haar tomatenchutney/sambal die zij maakte met groente uit haar moestuin in de Paradijstuin in Moerwijk. “Echt heel leuk. Deze kruising tussen chutney en sambal is heel lekker om op brood te smeren.”
De zoete auberginejam van Döndü Arslan imponeerde de jury die bijna de hele pot verorberde. “Ik vond het wel spannend om dit potje in te leveren, want ik had dit nog nooit eerder gemaakt”, zegt Arslan die de derde prijs kreeg uitgereikt van de burgemeester. Zij kreeg een geldbedrag van honderd euro.
De jury, die bestond uit culinair experts Stefan Baecke, Ritesh Mathoerapersad, Halim Sahbudak, Ouafaa Belhaddad en Sarita Doebar, besloot ook om een extra prijs uit te reiken aan de jongste deelnemer van de Potjes Challenge. Het gaat om de 8-jarige Given die een ‘zeer smakelijke’ tomatensambal maakte. “Ik ben gek op sambal en pittig eten”, zegt Given die vijftig euro kreeg.
De uitreiking van de Potjes Challenge was een van hoogtepunten van Oogstfeest XL. Op vijf groene locaties in Den Haag Zuidwest werd feest gevierd. Onder meer op de MengelMoestuin, een buurtmoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef, de groenstrook aan de Sara Burgerhartweg en in de Marcus- en Paradijstuin in Moerwijk.
Ook interessant:
Vrijwilligers Boerendorp telen voor Kies! Sociale Supermarkt – Groene Matties