Kijkje in de keuken bij de Brede aanpak Zuidwest – terugblik

Een inspirerende middag vol ontmoeting

Veel mensen zetten zich in om van Zuidwest weer een goede plek te maken om te wonen, leven en werken. Met de Brede Aanpak Zuidwest pakken we verbeteringen van onderwijs, veiligheid, gezondheid, wonen, leefomgeving, werk en participatie in samenhang op. Op 6 oktober 2022 namen de allianties van de Brede Aanpak betrokkenen mee op pad voor een kijkje in de keuken. Zo’n 150 gasten verzamelden zich eerst in ‘de Meppel’: het gerenoveerde schoolgebouw dat recent in gebruik is genomen door ROC Mondriaan met onder andere de School voor Entreeopleidingen.

“Zuidwest heeft vele uitdagingen en al die opgaves kan je niet alleen doen. En daarom staan we hier. Zes allianties, heel veel partners, betrokken inwoners, bedrijven, organisaties, beleidsmakers en bestuurders, oftewel, iedereen die betrokken is bij Zuidwest.” – Harm Benthem, stadsdeeldirecteur Escamp

Opening in De Meppel

Na de opening van presentator Mohamed Chohabi, wijkmanager in Escamp, heette de trotste directeur Bijzondere Voorzieningen, ROC Mondriaan, Maarten Bonarius, iedereen van harte welkom in de Meppel. Met verve vertelde hij dat de Meppel echt iets gaat betekenen in Zuidwest. Niet alleen als centrum voor leren en werken, maar de Meppel krijgt ook een wijkfunctie.

“Naast dat de Meppel entreeopleidingen aanbiedt, heeft de school ook een belangrijke functie om cohesie te zoeken met de buurt. Met elkaar en voor elkaar: leren, ontwikkelen en ontmoeten. Dat zijn onze belangrijkste woorden.” – Ronald van der Ham, projectleider van de Meppel 

Maarten Bonarius, ROC Mondriaan, heet iedereen welkom.
Presentator Mohamed Chohabi in gesprek met Renate over haar bedrijf Sranami’s.

Vervolgens benadrukte burgemeester Jan van Zanen, tevens voorzitter van de Alliantieraad Zuidwest, in een videoboodschap dat iedereen nodig is bij het werken aan Zuidwest.

“Bewoners kunnen het niet alleen. Het bedrijfsleven, woningcorporaties, de gemeente en het Rijk moeten allemaal de schouders onder Zuidwest zetten.” – Jan van Zanen, burgemeester en alliantievoorzitter

Alliantie Onderwijs en sfeerimpressie de Meppel

Vanwege de bijzondere locatie was er speciale aandacht voor de alliantie onderwijs. De alliantievoorzitter van Onderwijs, Pierre Heijnen, vertelde waarom de Meppel belangrijk is voor deze alliantie. Juist de combinatie met onderwijs en de buurtfunctie van De Meppel maakt dat de school de juiste spil is in het verwezenlijken van de eigen ambities in Zuidwest. Ook vertelde hij over de Rijke schooldag en wat dat betekent voor Zuidwest.

Pierre Heijnen, voorzitter alliantie Onderwijs, en Mohamed Chohabi.

Toen was het tijd voor een mini-rondleiding door het pand van enthousiaste medewerkers van ROC Mondriaan. In de kantine van de Meppel kregen de gasten wat lekkere hapjes aangeboden. De Meppel wordt in 2023 officieel geopend.

Kijkje in de keuken bij vijf allianties

Na de sfeerimpressie gingen de gasten in groepjes – en op de fiets – mee met één van de vijf allianties van de Brede Aanpak. Elke alliantie had een speciaal programma gemaakt om te laten zien waar de alliantie aan werkt en hoe.

Al fietsend gingen de deelnemers op pad naar de verschillende allianties.

Gezondheid en Vitaliteit

De alliantie Gezondheid en Vitaliteit verzorgde een fietstocht door het Zuiderpark en Moerwijk met een aantal stops. Bij het Zuiderparktheater hoorden de gasten welke activiteiten er plaatsvinden binnen het cultuurproject Zuidwest. Ook kwamen de wandelroutes aan bod die mensen leidden langs kunst in de openbare ruimte in Zuidwest, inclusief het Zuiderpark. Verderop stopten de gasten bij een ontmoetingsplek waar onder andere kinderen bewegen en sporten, en ouders samenkomen voor bijvoorbeeld een kopje koffie. Tot slot stopte de groep bij Buurtkamer De Luyk waar ze uitleg kregen over het mobiele gezondheidsteam. Dit team in Moerwijk ondersteunt verwijzers en bewoners met hun hulpvraag, signaleert behoeften in de wijk en speelt hierop in.

Monique Leijen, beleidsmedewerker bij gemeente Den Haag, vertelt in deze video over het kijkje in de keuken bij de alliantie Gezondheid en Vitaliteit.

Bewegen en sporten is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor ontmoeting.

Sociale Samenhang en Participatie

De alliantie Sociale Samenhang en Participatie ging naar De Fietsenwinkel in Moerwijk. Charlie Ortega, alliantievoorzitter, vertelde dat de alliantie zich de komende periode focust op 2 dingen: het versterken van de ontmoetingsplekken en de mensen die daar werken, en het opzetten van een participatiewerkplaats. Deze werkplaats is vooral een middel om ervoor te zorgen dat gemeente, bewoners en andere partijen in Zuidwest elkaar beter weten te vinden. Zodat beleid nog beter aansluit bij de wensen en eigen initiatieven van bewoners en partners. De Participatiewerkplaats wordt ook een plek die men kan bezoeken.

Charlie Ortega, voorzitter alliantie Sociale Samenhang en Participatie, vertelt over de Participatiewerkplaats.

Daarna vertelde wijkmanager Wendelijn Oolders over het doel van De Fietsenwinkel. Hier is sinds februari gewerkt aan een jongerenhub voor en door jongeren. De ‘hub’ is een plek waar zij kunnen leren, ondernemen, chillen en elkaar ontmoeten. Op verschillende plekken tijdens het Kijkje in de keuken in de Fietsenwinkel kon je in gesprek met mensen die hier actief zijn. Het Roemer Visschercollege gaat hier praktijklessen geven en vergaderen. Raymond van Bohemen, jongerenwerker van Wijkz, vertelde hoe hij met jongeren werkt en gaf tips hoe je hen betrokken houdt. Abdelhak Ameziane en Mohamed el Allatti vertelde dat zij een boksschool gaan beginnen in De Fietsenwinkel om jongeren een kans te geven te bewegen elkaar te ontmoeten en om hen weerbaarder te maken.

Het Roemer Visschercollege gaat praktijklessen geven en vergaderen in De Fietsenwinkel in Moerwijk, en er komt een boksschool.

Werk en Economie

Deze alliantie ging op pad naar Ruimzicht, één van de eerste grote bouwprojecten in Zuidwest. Marcel Reinartz van Staedion gaf een toelichting op het ruimtelijke verhaal van Ruimzicht en wat er komt kijken bij het inrichten van de plint. Door bouwontwikkelingen te benutten kunnen de plinten goed worden ingericht met bedrijvigheid waarin werkgelegenheid wordt gecreëerd en leerwerktrajecten een plek krijgen. Bovendien draagt een goede inrichting van de plinten ook bij aan een veiliger buurt. Maarten Okkersen van het Museon ging in op de sociale programmering, met als concreet voorbeeld het Museumlab. Donne Bax vertelde over Made in Bouwlust. Bekijk de beelden in de aftermovie.

Veiligheid en Leefbaarheid

Onder leiding van Arjen Ouwehand,  gemeente Den Haag, gingen de gasten op pad naar het Heeswijkplein in Moerwijk. Hier plegen professionals, zoals politie en handhaving, al anderhalf jaar inzet wegens een overlastgevende groep jongeren. De deelnemers kregen ter plekke meer inzicht in het succesvolle project Buurtbroeders, waarbij positieve rolmodellen worden ingezet in de wijk. Bekijk de beelden in de aftermovie.

De politie is uiteraard een van de de partners in de alliantie Veiligheid en Leefbaarheid

Wonen en Leefomgeving

Deze alliantie ging richting de Gaarden voor een tour langs zichtbare resultaten en nog te realiseren initiatieven, projecten en programma’s. Bewoners vertelden de gasten over de tijdelijke inrichting van binnentuinen. Daarop volgde een rondleiding door de wijk langs de renovatiewoningen en de eengezinswoningen aan de Gaarden. Ook brachten de gasten een bezoek aan een grote binnentuin waar ze hoorden over een TINY-house en overige kansen in de buurt. De middag werd afgesloten met een presentatie van Haag Wonen over de verschillende uitdagingen op het gebied van wonen in Zuidwest.

Bekijk hier een video over Living Lab Vrederust.

Buurtkamer Vrederust bij alliantie Wonen en Leefomgeving.

Feestelijke installatie van de Partnerraad Zuidwest

Na terugkeer in de Meppel werd de Partnerraad Zuidwest namens het hele Haagse stadsbestuur geïnstalleerd door Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest. De Partnerraad bestaat uit 13 bevlogen mensen die wonen en/of werken in Zuidwest. Rachid El Menhali, voorzitter Partnerraad Zuidwest, vertelt dat er de komende 20 jaar veel gaat veranderen in Den Haag Zuidwest.

“Bij het maken en uitvoeren van de plannen is de stem en inbreng van bewoners van Zuidwest ontzettend belangrijk, het gaat natuurlijk om hen! Zij zijn de ogen en oren van de wijk, ze weten exact wat er speelt. Met de Partnerraad hebben bewoners nu een meer formele plek aan tafel.” – Rachid el Menhali, voorzitter Parnerraad Zuidwest

Het dagelijks bestuur van de Partnerraad bestaat uit (v.l.n.r.) Edu van Deursen (penningmeester), Rachid El Menhali (voorzitter), Shareen Joemmanbaks – Goelamnabie (secretaris) en Najat Lachab (vice-voorzitter).

Ook Martijn Balster vindt betrokkenheid en inbreng van alle partijen, en zeker de bewoners, essentieel om de uitdagingen in Zuidwest aan te pakken.

“Het is ongelooflijk belangrijk dat bewoners meepraten over wat er in hun buurt gaat gebeuren, en dat wij als stadsbestuur naar hen luisteren. Met elkaar in gesprek gaan én blijven, daar begint het mee.” – Martijn Balster, wethouder Zuidwest

Tijdens de installatie werd de Partnerraad letterlijk opgebouwd.

Na de feestelijke installatie van de Partnerraad sloot Mohamed Chohabi de bijeenkomst af. Tijdens de borrel, verzorgd door Parkoers, werd er nog flink nagepraat.

Hartelijk dank aan iedereen die gekomen is op deze mooie dag!

Lees hier over de installatie van de Partnerraad
Lees hier een interview met Rachid El Menhali
Lees hier over de Brede Aanpak Zuidwest

Fotografie: Martijn Beekman en Jurriaan Brobbel. Videografie: Lois New Media