Groene Matties kijkt terug op jaar vol hoogtepunten
Tekst: Tanya verkaik, foto’s: Bart van Vliet
Groene Matties timmert sinds vorig jaar aan de weg met diverse groenprojecten in Den Haag Zuidwest. De missie is om met groen als middel actieve, gezonde en trotse communities op te bouwen. Zo zijn buurtbewoners samen aan het moestuinieren geslagen in de MengelMoestuin, wordt er door vrijwilligers voedsel gekweekt voor cliënten van de Voedselbank Haaglanden in het Zuiderpark en gaat Groene Matties binnenkort een treurige groenstrook aan de Sara Burgerhartweg aanpakken. Al deze vergroening bleef niet onopgemerkt en leverde Groene Matties de Haagse Openbare ruimte Prijs 2022 (HOP 2022) op en een Gulden Klinker nominatie.
“Ik ben ontzettend trots op de HOP. Dankzij betrokken buurtbewoners, vrijwilligers en het projectteam is de MengelMoestuin uitgegroeid tot een bijzondere plek in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef”, zegt projectleider Suzanne Monnier. Groene Matties wil sociale voedsellandschappen opbouwen waar bewoners samen werken en samen oogsten en als bonus de stad mooier maken. Doel is om bewoners in beweging te brengen, met elkaar in contact te brengen en in hun kracht te zetten. Daarnaast staan talentontwikkeling en gezondheid centraal. De HOP 2022 is een prijs voor de meest gewaardeerde, vernieuwde openbare ruimte van Den Haag. “De MengelMoestuin verhoogt volgens de jury het gevoel van eigenaarschap, de sociale cohesie en het bewustzijn voor de groene omgeving en gezond eten. De MengelMoestuin heeft een voorbeeldfunctie en lijkt ook een katalysator te zijn voor de buurt.”
Oogstfeest aan de Pachtersdreef
Verbinding door groene activiteiten
Afgelopen september organiseerde Groene Matties het Oogstfeest XL in Den Haag Zuidwest. Honderden mensen kwamen af op de festiviteiten. De MengelMoestuin was hét mekka voor kinderen. Zij konden onder meer zelf wildplukpesto maken, lekkere smoothies met behulp van een smoothiefiets en onder leiding van de Haagse Boomtoppers een gigantische boom beklimmen. Bij Middin aan de Gunstersteinweg vond het slotfeest plaats met optredens van artiesten en een diner dat werd verzorgd door de Participatiekeuken. Ook andere moestuinen en groene initiatieven gooiden de deuren open, zoals de Marcustuin. Eén van de hoogtepunten van het Oogstfeest XL was de bekendmaking van de winnaars van de Potjes Challenge. Ruim dertig bewoners leverden hun beste, vegetarische recept in een potje in voor de wedstrijd. Van diverse soorten sambal tot aan groenten in zuur werden ingeleverd en door een vakjury beoordeeld.
Prijswinnaars van de Potjes Challenge
Talent krijgt kansen door Potjes Challenge
De Colombiaanse Sergio Almazo Daza ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. Zijn zelfgemaakte chimichurri viel zo in de smaak bij de jury dat hij tweehonderdvijftig euro won, de productie van de eerste vijfhonderd potjes door het Haagse ontbijt- en snackproductenbedrijf Yespers en coaching en begeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf door Startup Zuidwest en Stichting The Social Club. Die laatste stichting gaf Sergio nog eens duizend euro extra als stimulans. “Sergio is nu volop bezig met de trainingen waarin hij leert hoe hij de chimichurri het beste in de markt kan zetten”, vertelt zijn echtgenote Nathalia Almazo Daza. Zo wordt er ook geadviseerd op gebied van naamgeving. “Hij dacht aan de naam ‘Sergio’s Chimichurri, maar ‘Oma’s Chimichurri’ is een betere naam uit marketingoogpunt.” Het gaat namelijk om een familierecept van zijn grootmoeder. Eind november rondt hij het traject bij The Social Club af. Nog dit jaar is de chimichurri van Sergio te koop.
De 8-jarige Given Soekhai won de prijs voor de jongste deelnemer, een bedrag van 50 euro, met zijn tomatensambal tijdens de Potjes Challenge. Sindsdien wordt hij overspoeld met aanvragen voor zijn tomatensambal en verdient hij er zelfs een leuk zakcentje aan, vertelt zijn moeder Daniëlla Mohabier. “Het begon met potjes die hij gaf aan twee juffen op school. Nu stromen de bestellingen voor ‘Givens Tomatensambaltje’ binnen via de school, maar ook uit de buurt en van familieleden. Zijn opa werkt op de veiling en op die manier komen ook bestellingen binnen.” Inmiddels maakt de 8-jarige drie varianten: mild, hot en superhot. “Hij heeft al zo’n tweehonderdvijftig euro verdiend”, zegt Mohabier. “Given kan heel goed sparen, maar ik heb hem aangemoedigd om zichzelf ook eens te belonen door zijn legoset uit te breiden. “Zolang hij het leuk vindt om te doen, gaat hij door met het maken van sambal. Er is maar één regel: zijn huiswerk gaat altijd voor”, aldus zijn moeder.
Gezelligheid in de MengelMoestuin
Nieuwe aanwinst MengelMoestuin
De MengelMoestuin is in een dik jaar tijd een echte trekpleister geworden voor buurtbewoners. Er wordt vergaderd door buurtinitiatieven aan de picknicktafels of er wordt door moestuindeelnemers samen gegeten van de oogst. Toch was niet iedereen enthousiast over de MengelMoestuin. Emine Karagöz stoorde zich in eerste instantie aan de drukte en de pratende buurtbewoners terwijl zij probeerde thuis te werken. “Ze wilde niets met de tuin te maken hebben”, zegt moestuindeelnemer Zeynep Özdemir. “Ze ergerde zich aan de feestjes en het gepraat. Haar dochter vroeg op een gegeven moment ‘ben je niet gewoon jaloers omdat zij het zo gezellig hebben?’” Emine kwam vervolgens in contact met Zeynep en kreeg dit jaar ook een eigen moestuintje. “Zij is van alle moestuindeelnemers degene die het meeste buiten is”, zegt Özdemir. Er is een mooie vriendschap opgebloeid tussen de twee. “Emine is, net als ik, inmiddels ook heel actief in de buurt als vrijwilliger. Ik noem haar ‘mijn rechterhand’. Ze gaat naar bijeenkomsten van de wijk waar ik niet naartoe kan en helpt bijvoorbeeld hij kleuteractiviteiten”, besluit Özdemir.
Kijkdag op het Boerendorp in het Zuiderpark
Boerendorp teelt groente voor Kies! Sociale Supermarkt
Sinds dit voorjaar is stadslandbouwproject Boerendorp van start gegaan in het Zuiderpark. De afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente stelde vorig jaar al kosteloos velden ter beschikking voor het telen van pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt. Ook scholen, bewoners, buurttuinen staken hun handen uit de mouwen voor de cliënten van Voedselbank Haaglanden die zelf hun boodschappen mogen uitkiezen in deze fysieke winkel van STEK, Stichting voor Stad en Kerk. In totaal werden er in 2021 in Zuidwest tweehonderd pompoenen gekweekt voor Hagenaars die afhankelijk zijn van de voedselbank. De mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht vielen in de prijzen tijdens de Pompoen Challenge vorig jaar oktober. Vrijwilligers en medewerkers van Mens en Tuin gingen er uiteindelijk met de prijs voor grootste pompoen vandoor. Het gevaarte woog naar schatting zo’n zeventig kilo.
Kijkdag op het Boerendorp in het Zuiderpark
Vanwege het succes van de Pompoenkweekactie en de Challenge werden de velden dit jaar omgedoopt tot Boerendorp, een stadslandbouwproject voor Kies! Sociale Supermarkt. Ook NME werkt wederom kosteloos mee aan het project dat wordt geleid door Natasja Koendjbiharie. Zij had eerder ook de leiding over de pompoenvelden. “Er zijn wekelijks kisten vol met groente naar deze winkel gegaan waar cliënten van de Voedselbank komen”, vertelt de stadslandbouwer enthousiast. “Het Boerendorp was een groot succes. Samen met twaalf vrijwilligers uit Zuidwest werden de velden onderhouden en groente geoogst. Ik leerde deze actieve Hagenaars ondertussen de fijne kneepjes van het tuinieren. In september eindigde het seizoen en ging ik op vakantie, maar de vrijwilligers namen de leiding over de velden moeiteloos over. Je zag mensen groeien door deze verantwoordelijkheid.” In al die maanden is er een hechte vrijwilligersgroep ontstaan die bestond uit een mix van gepensioneerden, studenten en mensen die tijdelijk zonder werk zaten. “Je merkt dat het werken in de buitenlucht de vrijwilligers goed doet en bovendien werden door het werk op de velden allerlei interesses aangewakkerd, zoals wildplukken”, aldus Koendjbiharie.
“Het Boerendorp is een goed voorbeeld van hoe een groots project ontstaat vanuit een klein initiatief”, zegt Monnier. “Juist in deze tijden waarin voedsel door de hoge inflatie duur is, is een stadslandsbouwproject harder nodig dan ooit. Het is van belang dat het Boerendorp een vaste waarde wordt, want de stad snakt naar dit soort voorzieningen.”
De reacties van de klanten van Kies! Sociale Supermarkt zijn ook heel positief. “Radijsjes gaan als een speer en bieten en meiknollen zijn erg populair onder Oost-Europese mensen”, vertelt Peter Weidmann van STEK.
Sara Burgerhartweg
Groenstrook Sara Burgerhartweg
De slecht onderhouden groenstrook aan de Sara Burgerhartweg is niet alleen de gemeente een doorn in het oog. Ook buurtbewoners worden niet vrolijk van de kale strook die langs een sloot ligt. Tijdens het Oogstfeest XL zijn de wensen van de buurt geïnventariseerd en de komende jaren wordt de strook getransformeerd tot een groene oase vol eetbare bomen en struiken. Denk aan appel- en walnootbomen, maar ook struiken met de onbekendere Aziatische nashipeer of een boom met de tropische vrucht pawpaw, ook wel bekend als prairibanaan of roomappel. Op woensdag 7 december is de eerste plantdag om een begin te maken met de verfraaiing van deze groenstrook. Groene Matties zoekt altijd de verbinding met bestaande organisaties. Zo heeft de P. Oosterleeschool toegezegd graag te willen helpen bij het onderhouden van de groenstrook.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op www.groenematties.nl/nieuws.