Nu ook kunst in Escamp en Wateringse Veld online
Vanaf donderdag 30 september zijn ook de kunstwerken in stadsdeel Escamp op de website Buitenkunst Den Haag te vinden. Inclusief die van de woonwijk Wateringse Veld. Daarmee breidt de website, die begin deze zomer werd gelanceerd door cultuurwethouder Robert van Asten en Alexandra Landré, de nieuwe artistiek directeur van kunstcentrum Stroom Den Haag, zich steeds verder uit. Er komen zo’n 80 beschrijvingen bij de ruim 370 werken die het bestand al bevat. Met de nieuwe website is alle achtergrondinformatie over de kunstwerken die in Den Haag op straat staan 24/7 gratis toegankelijk voor iedereen. Net als de beelden zelf.
Opmerkelijke kunst is stadsdeel Escamp
Escamp is bij uitstek het stadsdeel met de meest indrukwekkende sculpturen en reliëfs uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Kijk bijvoorbeeld eens naar het mozaïek van Jeroen Voskuyl boven de ingang van de voormalige school aan de Zuidlarenstraat. En – natuurlijk – ook het Zuiderpark staat boordevol prachtige beelden. Eén van de meest markante beelden is ongetwijfeld Paard en Ruiter, een sculptuur van de wereldberoemde, Italiaanse beeldhouwer Marino Marini. In plaats van een machtige man op een paard, verbeeldt het kunstwerk een gewoon mens die probeert in het zadel van het leven te blijven zitten. Ook in de Vinex-wijk Wateringse Veld staat een ruiterstandbeeld. Deze eigentijdse versie is van Q.S. Serafijn. De titel John Wayne verwijst o.a. naar de held van de roman voor en over de wijk die deze kunstenaar zelf schreef. Zo creëerde hij voor de bewoners een gezamenlijke geschiedenis. Verder bevinden zich Wateringse Veld een aantal kleurrijke keramische beelden die de tuinbouw in dit voormalige kassengebied in herinnering roept. Eén daarvan is De Boomgaard van Dora Dolz.
Achtergronden Haagse Buitenkunst gebundeld
Kunstcentrum Stroom Den Haag heeft in opdracht van de gemeente een website ontwikkeld met informatie over alle kunstwerken die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Zo kan iedereen opzoeken van wie dat beeld is, wanneer en van welk materiaal het gemaakt is en wat het betekent. Bovendien is op de site te vinden of er nog meer beelden van dezelfde kunstenaar in de stad staan. Speciaal voor buitenlandse toeristen en expats is er een Engelse versie. Eind 2021 staat naar verwachting alle actuele informatie met foto’s en achtergrondverhalen van de meer dan 550 buitenkunstwerken in Den Haag online.