MengelMoestuin zorgt voor verbinding en meer groen
Den Haag Zuidwest kleurt sinds zaterdag een stuk groener dankzij de MengelMoestuin. In de binnentuin van woningcorporatie Staedion tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef opende wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken, Welzijn) de moestuin van het groene initiatief Groene Matties. “Het is niet alleen een fijne plek omdat het zo groen is, maar het is ook een plek om elkaar te ontmoeten”, zegt Balster.
Vijfentwintig buurtbewoners, van jong tot oud en met verschillende culturele achtergronden, onderhouden samen hun eigen- en de gemeenschappelijke moestuin in de binnentuin. Eén van hen is Abied Guman. “Ik woon hier al bijna zestien jaar en kende maar weinig mensen. De MengelMoestuin brengt mensen bij elkaar. Het mooie is dat iedereen respect voor elkaar heeft.” Voor projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties is de opening ‘een mijlpaal’. “Ik ben ontzettend trots op onze deelnemers en ik hoop op een heleboel gezelligheid, saamhorigheid en een stukje gezondheid. Buitenzijn is zo fijn.” Groene Matties is de nieuwe groene beweging van Den Haag Zuidwest die door middel van groenprojecten de buurt versterkt.
Start Pompoenchallenge
Op de opening kwamen tientallen buurtbewoners af. De wethouder gaf het officiële startschot door de nieuwe werkplaats en keuken te openen met moestuindeelnemer Zeynep Özdemir. Ook plantte Balster een reuzenpompoen op het gemeenschappelijke veld. “Die kan wel tot vijftig kilo worden”, zegt Monnier, die een kleinere pompoenplant gaf aan de wethouder zodat ook hij meedingt naar een prijs in de Pompoenchallenge waarvoor die dag ook het startschot werd gegeven. De vrijwilligers van de buurttuin, maar ook bewoners van Zuidwest gaan aan de slag met het kweken van de lekkerste, mooiste en meest unieke pompoen. De winnaars van deze challenge worden op 9 oktober bekendgemaakt tijdens het Oogstfeest. Daarnaast worden er 250 pompoenen gekweekt voor de Voedselbank. Tijdens een workshop werden ook ludiek uitziende vogelverschrikkers gemaakt door kinderen uit de omgeving die een plek kregen in MengelMoestuin. De naam voor de tuin werd bedacht door de deelnemers zelf.
“Niet alleen wij, maar de hele buurt vindt de moestuin mooi geworden. Er wordt nu iets gedaan met de loze ruimte tussen binnentuinen. Laat dit een voorbeeld zijn voor alle woningbouwverenigingen en gemeenten”, aldus Guman. De vrijwilligers komen iedere woensdagmiddag en op de eerste en derde zaterdag van de maand samen om de moestuin te onderhouden.